O nama

O nama

icbb_hor

Dobrodošli na web stranice Interpretacijskog centra baštine Banovine, ustanove u kulturi osnovane s ciljem prezentiranja i promoviranja materijalne i nematerijalne, povijesne, kulturne i prirodne baštine na području Banovine. Centar je to muzejskog tipa koji na suvremen način oslikava prirodne ljepote Banovine i najznačajnije povijesne događaje, a ima edukativnu, izložbenu i istraživačku funkciju te surađuje s drugim ustanovama iz područja kulture, obrazovanja i srodnim organizacijama radi unapređenja svoje djelatnosti, rada te ponude kulturnog turizma Sisačko-moslavačke županije.

Interpretacijski centar baštine Banovine od 2018. godine djeluje institucionalno sa sjedištem u Petrinji, Gupčeva 31  gdje možete pogledati stalni postav ili privremene izložbe.

Također, stvarat ćemo i digitalne sadržaje koje ćete nadamo se rado pratiti putem ovih stranica te Facebook stranice Centra.

Centar u svojoj prvoj godini rada djeluje provodeći organizacijsku djelatnost koja obuhvaća definiranje svog vizualnog identiteta i organizacije rada te smještanje Centra na kulturnu i turističku kartu Banovine, županije i u konačnici Republike Hrvatske. Dugoročni plan rada Centra podrazumijeva otvaranje podružnica u gradovima i općinama Banovine kako bi Centar mogao prezentirati sveukupnu baštinu regije na način i aktivnostima prilagođenima specifičnostima lokaliteta/baštinske građe. Osnivač Interpretacijskog centra baštine Banovine je Sisačko-moslavačka županija.

VIZIJA

Vodeći primjer upravljanja, prezentacije i održivog korištenja kulturne baštine te centralno mjesto interpretacije baštine Banovine za razvoj kulturnog i nacionalnog identiteta Republike Hrvatske.

MISIJA

Predstavljanje i promoviranje materijalne i nematerijalne baštine na području Banovine te, koristeći suvremenu tehnologiju i informatizaciju, osmišljavanje modernih programa njenog oživljavanja i dostupnosti na dobrobit šire javnosti i svih skupina društva u svrhu unapređenja ponude i razvoja kulturnih sadržaja te interakcije lokalne zajednice, kulture i turizma.

VRIJEDNOSTI

Poštovanje i ljubav prema baštini, izvrsnost, kreativnost, posebnost, rast i razvoj, suradnja i solidarnost.