Obnavlja se zgrada Interpretacijskog centra baštine Banovine u Petrinji

Obnavlja se zgrada Interpretacijskog centra baštine Banovine u Petrinji

PETRINJA, 4. listopada 2022.  – Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sa suradnicima obišao radove na cjelovitoj obnovi zgrade Interpretacijskog centra baštine Banovine koju provodi Sisačko-moslavačka županija. Obilasku je nazočila i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

Zgrada Interpretacijskog centra baštine Banovine nalazi se u središtu grada Petrinje. U razornim potresima 2020. godine teško je oštećena i nije bila sigurna za korištenje. Stoga je Sisačko-moslavačka županija pristupila obnovi i ove zgrade kako bi se u nju vratili korisnici ali i učinio sigurnim prostor za sugrađane koji svakodnevno prolaze uz navedenu zgradu. Korisnici zgrade prije potresa bili su Interpretacijski centar baštine Banovine i Glazbena škola Frana Lhotke Sisak, Područni odjel Petrinja.

Župan Celjak je u ovoj prigodi rekao: „Osim objekata s područja zdravstva, obrazovanja, cestovne infrastrukture, na području grada Petrinje obnavljamo i objekt s područja kulture. Radimo na cjelovitoj obnovi zgrade Interpretacijskog centra baštine Banovine, koja se nalazi u centru Petrinje i dio je povijesno-kulturne cjeline Grada. Ova zgrada je u potresu pretrpjela teška oštećenja i trenutno se izvode radovi na ojačavanju temelja, ojačavanju zidova, saniraju se pukotine. Završetkom obnove, imat će nove elektroinstalacije, vodovodne instalacije, instalaciju odvodnje. Bit će zamijenjena unutarnja i vanjska stolarija, isto tako će biti izvršeni radovi na cjelovitoj energetskoj obnovi. Vrijednost ovih radova je 7,4 milijuna kn, a radovi se financiraju sredstvima Fonda solidarnosti.“

Bit će izrađena i vertikalna platforma za pristup osobama s invaliditetom do 1. kata, što zgrada prije nije imala. Radovi su započeli prije mjesec i pol dana, a rok za završetak je travanj 2023. godine.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes je rekla kako joj je drago vidjeti da se ova institucija (ICBB) vraća u funkciju: „To je još jedna institucija na području Petrinje i Banovine, koja je zapravo dokaz kulturnog bogatstva ovog područja“, i dodala kako vjeruje da će kroz buduće pozive Ministarstva kulture doći do poticanja regionalnog razvoja i da će Petrinja pokazati da zaslužuje ovakvu ustanovu.

Nakon završetka cjelovite obnove, na kojoj su doista zahvalni, rekla je ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine Martina Mladenović, kad se vrate u svoj prostor, a u sklopu Kulturno-povijesnog centra SMŽ, ICBB će dobiti svoj stalni postav, u kojem će biti Zavičajna zbirka obitelji Bešlić. Kako je riječ o tradiciji keramike, lončarstva grada Petrinje, tako će ovaj stalni postav biti resurs SMŽ za kulturno-povijesni turizam i za očuvanje naše bogate i vrijedne baštine.

Župan Celjak je još jednom podsjetio na važnost čuvanja bogatog naslijeđa: „Spajanjem Kulturnog centra braće Radić i Interpretacijskog centra baštine Banovine u Kulturni centar Sisačko-moslavačke županije želimo dalje razvijati bogatstvo koje imamo, a to je kulturno naslijeđe cijele Sisačko-moslavačke županije.“

Komentari nisu dozvoljeni