Ajde curo pokaži svoje ruvo

Ajde curo pokaži svoje ruvo

Naša cura spremna je za udaju – otvorili smo izložbu “Ajde curo pokaži svoje ruvo” i 14. Antunovske susrete te donijeli prikaz starog običaja župe Čuntić gdje su prikazani  predmeti koji su prije vjenčanja prevažani iz mladenkine kuće u kuću mladoženje te se nadovezuje na tradiciju i značaj narodnih nošnji župe Čuntić iz kojih su KUD “Čuntićanka” i ICBB izradili i istoimenu etno bojanku pod pokroviteljstvom Grada Petrinje.

Uz članove KUD “Čuntićanka” i drage redovite posjetitelje izložbu su otvorile Katica Radošević i Veronika Filipec, predsjednica i članica KUD-a te ravnateljica Centra Martina Mladenović. Čuli smo više o suradnji KUD-a i Centra, o samoj župi Čuntić, narodnim nošnjama i običajima te o predmetima koji su postavljeni kao dio izložbe. Govornice su se posebno zahvalile vlasnicima predmeta koji su ustupili iste za izlaganje, a izložbu možete pogledati do 1. srpnja.

Uslijedio je program koji se sastojao od još jedne tradicije župe Čuntić, kratke scene pučkog teatra u izvedbi članova KUD-a gdje kroz šaljivih nekoliko minuta donose prikaz svih dijelova muške i ženske narodne nošnje svoje župe. A onda je uslijedila pjesma i druženje u našoj Bašti(ni) Banovine gdje grla nisu ostala suha niti trbusi prazni.

Izložba je otvorena povodom 14. Antunovskih susreta koji se danas, 13. lipnja, nastavljaju u Hrvatskom Čuntiću sa sljedećim programom:

11 sati – Sveta misa u crkvi Sv. Antuna Padovanskog

17 sati – Sveta misa i blagoslov djece i ljiljana

18 sati – Kulturno-umjetnički program

Program se odvija pod pokroviteljstvom Grada Petrinje te pod medijskim pokroviteljstvom Radija Petrinje i PS Portala Petrinja.(Martina Mladenović)

You must be logged in to post a comment