Biljna banka Banovine

Biljna banka Banovine

Biljna banka Banovine se množi kad se dijeli!

Prvu ovogodišnju razmjenu sjemenja organizirali smo u odličnom društvu uz partnerstvo Društva za socijalnu ekologiju ”Zeleno Zlato-platforma zelenog poduzetništva”, nositelje projekta Inkluzivna farma – Temelj zelenog poduzetništva na njihovoj farmi u Hrastovici. Prisjećali smo se i 2017. godine kada smo također uz ”Zeleno Zlato-platforma zelenog poduzetništva” provodili projekt Biljna banka Banovine na području grada Gline te na dar od partnera Knjižnice i čitaonice Glina dobili kataloški ormarić koji je od tada čuvao našu banku sjemena koje smo počeli skupljati na kraju svake vrtne sezone u našoj Bašti(ni) Banovine, vrtu zasađenom u dvorištu zgrade ICBB-a. Kako zbog potresa naša zgrada čeka obnovu, a aktivnosti i radionice ćemo nastavljati na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici dogovorili smo se preseliti ormarić/banku sjemena na farmu kako bi i tamo bio lijep i siguran prostor za svo divno sjeme voća, povrća, cvijeća i bilja koje ćemo skupljati i razmjenjivati.

Saša Balen Andrić, predsjednica Društva ”Zeleno Zlato-platforma zelenog poduzetništva” predstavila nam je i sjemenske vrtove koji će prikupljenim sjemenom na Inkluzivnoj farmi svake sezone puniti naš ormarić, sef, trezor i zlatnu riznicu biljnog života tako da nam Biljna banka Banovine nikada ne ostane bez sjemena, a stanovnici Banovine bez domaćeg, lokalnog sjemena.

Uključili smo se i u javnu kampanju “Mjesec dana za pravo na sjeme” koja se provodi kroz inicijativu “Sjeme je naše ljudsko pravo” koju provodi udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” sa svojim partnerima te smo zahvaljujući prezentaciji predsjednice udruge Silvije Kolar-Fodor čuli trenutno stanje oko nacionalnog pitanja vezano za sjeme.

S prijateljima iz OPG Vidmar iz Stružeca (OM Village, Key – Centar za zaštitu prirode i životinja) izrađivali smo i sjemene bombice, pogledajte video, super smo se zabavili! Posebnost ovih bombica povezali smo s kraticom našeg projekta Biljna banka Banovine (BBB) te odlučili navijačkoj skupini NK Dinamo, Bad Blue Boysima (BBB) poslati sadne bombice kao naš način zahvale za svu pomoć koju su nesebično pružali stanovnicima Petrinje i okolice nakon potresa. Nadamo se kako će se dečkima bombice sviđati, a ukoliko za nekoliko mjeseci primjetite kako na nogometnom travnjaku u Maksimiru (ili bilo kojem drugom gdje Dinamo gostuje) igrači budu “driblali” između kadifica, nevena i dragoljuba – znajte da je naša akcija uspjela!

Link na video izrade sadnih bombica

Uspjela je i naša prva razmjena, a na sljedećoj se vidimo već u srijedu, 21. travnja u Glini gdje su nam partneri Gradska knjižnica i čitaonica Glina te GD Crveni križ za čije ćemo korisnike pripremiti paketiće sjemena kako bi djelatnici GDCK u svojim redovnim obilascima stanovnicima na području Gline donirali i sjeme iz naše banke i razmjena za njihove vrtove! Ljubav se množi kad se dijeli, isto je i sa sjemenom!(M.M.)

Snimka prezentacije Biovrt-Sjeme je naše ljudsko pravo

Komentari nisu dozvoljeni