Dan himne u Glini

Dan himne u Glini

Jeste li znali da je u našoj Glini skladana „Lijepa naša domovino“? Informacija je to koja nam služi na čast i ponos jer je tu domoljubnu pjesmu kadet Glinske pješačke pukovnije Josip Runjanin upravo za svog služenja u Glini uglazbio prema pjevanju vježbenika i časnika. Glina je 3. prosinca 2016. svečano i aktivno proslavila 170. godišnjicu uglazbljenja hrvatske himne, a što se sve događalo pročitajte u tekstu.

BROJNIM DOGAĐANJIMA OBILJEŽENA 170. OBLJETNICA SKLADANJA HRVATSKE HIMNE U GLINI

“Lijepa naša domovino” – naizgled obične tri riječi, a za nas, građane Republike Hrvatske, tako moćne i tako pozivajuće da makar u sebi nastavimo pjevati našu pjesmu nad pjesmama – hrvatsku himnu. Moć ove pjesme prepoznata je i prije točno 170. godina kada ju tadašnji vojni časnik Josip Runjanin skladao upravo u našem gradu – Glini. Zasluge Josipa Runjanina pamte se i danas i to na doista veličanstven način – 3. prosinca 2016. proslavili smo Dan skladanja hrvatske himne čiji je značaj potvrdila i naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svojim pokroviteljstvom.

Prije nego vas provedemo kroz taj svečani dan, možda je najbolje da iz riječi gradonačelnika Grada Gline Stjepana Kostanjevića doživimo atmosferu koja je tu subotu vladala u srcu Banovine jer niti on nije skrivao ponos i radost kada je rekao da je nakon predavanja, otvorenja izložbe i održanog koncerta zadovoljan ostvarenim. “Uloženo je iznimno puno truda u proteklih nekoliko mjeseci oko organizacije i nadam se da ćemo i ubuduće nastaviti s organizacijama kulturnih manifestacija te da ćemo u tome i dalje imati podršku Ministarstva kulture. Ovo obljetnica održana je pod pokroviteljstvom naše predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović, na čemu joj najiskrenije zahvaljujem i nadamo se da će prvom prilikom posjetiti Glinu kao što su svi predsjednici do sada. To bi nam bilo osobito drago, kako meni tako i svim stanovnicima našeg grada. Ponosan sam na mlade jer mladi su iznijeli najveći teret organizacije proslave. Ova izložba rezultat je njihova rada i prikazuje kako oni vide Glinu i zasigurno nećemo strijepiti nad tim da će mladi napustiti Glinu, nego kako sam već više puta do sada rekao, Glina ostaje na mladima”, zaključio je gradonačelnik Kostanjević.

Kako je skladanje hrvatske himne događaj od povijesnog značaja, program obilježavanja počeo je predavanjem upravo povijesne tematike “Himna, ljudi i vrijeme: Kako je Horvatska domovina postala hrvatskom himnom”. Predavanje je održala istaknuta povjesničarka Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu Vlasta švoger dajući pregled konteksta pisanja teksta, uglazbljenja te službenog proglašenja “Horvatske domovine” nacionalnom himnom. Predavanje je organiziralo Društvo Terra banalis kojeg je predstavila njegova predsjednica Nataša Štefanec, profesorica Odsjeka za povijest Filozofskog fakuleta u Zagrebu, a održano je u Knjižnici i čitaonici Glina.

U crkvi Sv. Ivana Nepomuka program je nastavljen Svetom misom za Domovinu koju je predvodio mons. Lovro Cindori, a pjesmom ju je uveličao župni zbor VIS Nepomuk.

Slijedio je svečani mimohod ulicama Grada predvođen počasnom satnijom Kravat pukovnije, nasljednicima hrvatske junačke lake konjice koja je sredinom 17. stoljeća utemeljena u sklopu francuske kraljevske vojske, a krasio ju je originalni izgled vojnika koji njeguju i danas. Kravat pukovniju, brojne uzvanike i građane su u mimohodu pratili glinski vatrogasci i petrinjska Limena glazba. Posebni trenuci tijekom mimohoda dogodili su se ispred Gradske uprave gdje je gradonačelnik Kostanjević otkrio Glazbenu ogradu na kojoj je učenik 3. razreda glinske opće gimnazije Josip Sremić prisutnima odsvirao taktove himne.

Sudionici mimohoda zaustavili su se i ispred spomenika Josipu Runjaninu kojem je čast odalo izaslanstvo Grada Gline položivši vijenac i zapalivši svijeću, nakon čega je mimohod ponosno ušetao u predvorje Hrvatskog doma na drugu veliku cjelinu programa.

U Hrvatskom domu predstavljen je dio programa Dana himne koji se dogodio nekoliko dana ranije u organizaciji Interpretacijskog centra baštine Banovine. Tu novoosnovanu ustanovu u kulturi predstavila je njena privremena ravnateljica Martina Mladenović koja je u svom govoru zahvalila Sisačko-moslavačkoj županiji, Gradu Glini te Osnovnoj školi Glina na pruženom povjerenju i prilici da prva javna aktivnost Centra, čija je misija promicanje materijalne i nematerijalne baštine naše Banovine, bude vezana baš za ovu obljetnicu skladanja “Lijepe naše”. Istom prigodom čestitala je pobjedničkom timu 7.a razreda, Bubamarama, čiji su članovi TIna Dražić, Vanessa Šimunović i Domagoj Imbrišević pokazali najbolje znanje o hrvatskoj himni.

Zatim je otvorena izložba radova učenika Osnovne škole Glina, Srednje škole Glina, Dječjeg vrtića „Bubamara“, Knjižnice i čitaonice Glina te izložba starih notnih zapisa uz domoljubne napjeve HAKUD-a “Glinska tamburica”. Prisutnima su se obratili i Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, poslanik predsjednice Republike Mladen Tarbuk, izaslanica Ministrice kulture Ivana Miletić Čakširan te predsjednik Matice Hrvatske Stjepan Sučić, a gradonačelnik Kostanjević je uzvanike darivao prigodnim zahvalnicama i poklonima.

Program se zatim preselio u samu dvoranu Hrvatskog doma gdje je uslijedilo prikazivanje dokumentarnog filma “Glina o notama Lijepe naše”, kazivanje poezije, dramski nastup, pjesme i ples učenika glinske osnovne i srednje škole. Nije na odmet spomenuti ni kako su voditelji cijelog programa bili učenici, a prisutnima se obratio i organizator cijele manifestacije Marin Kaurić, viši savjetnik za protokol Grada Gline. Poseban doživljaj uzvanicima bio je i koncert Hrvatskog pjevačkog društva “Slavulj” iz Petrinje te Akademskog muškog zbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem maestra Josipa degl’Ivellia, čijom spektakularnom zajedničkom izvedbom pjesme “U boj, u boj!”, dijela opere “Nikola Šubić Zrinski” Tomislava Zajca je svečanost Dana 170. obljetnice skladanja hrvatske himne i završila.

Komentari nisu dozvoljeni