Lončarstvo – gradivno tkivo petrinjske povijesti

Lončarstvo – gradivno tkivo petrinjske povijesti

U petak smo se do kasno u noć družili s posjetiteljima naše Noći muzeja koju smo ove godine posvetili predstavljanju rezultata projekta Digitalizacija Zavičajne zbirke obitelji Bešlić – online kataloga i dvije igre s predmetima iz Zbirke. Ravnateljica Centra Martina Mladenović vratila nas je u 2016. godinu, godinu osnutka Interpretacijskog centra baštine Banovine i upoznavanja obitelji Bešlić, privatnih kolekcionara koji su u svojoj zbirci predmeta sakupili i sačuvali mnoge vrijedne predmete koje svjedoče o gradu Petrinji i našoj Banovini.

Bio je to početak suradnje i inicijative da se predmeti od keramike i metala formalno istraže uz pomoć Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku te registriraju u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Krajem 2017. godine Zavičajna zbirka obitelji Bešlić registrirana je te prvi put izložena pod nazivom Petrinjska zemla – materijal u svom rodnom gradu, da bi zatim 2018. godine gostovala u Novskoj i Hrvatskoj Kostajnici. Prošla godina obilježena je projektom koje nam je financiralo MInistarstvo kulture, Digitalizacija Zavičajne zbirke obitelji Bešlić, a kojim smo profesionalno fotografirali sve predmete Zbirke, napravili online katalog te ga postavili na našu mrežnu stranicu www.icbb.hr te kreirali dvije igre s predmetima iz Zbirke – igru pamćenja parova (memory) i slagalicu.

 Nakon ravnateljičinog uvoda o tijeku suradnje riječ je preuzeo vlasnik Zbirke Hrvoje Bešlić koji nas je proveo kroz online katalog, sve kategorije Zbirke te nas provukao kroz sjećanja i kontekst kako je prikupljen pojedini predmet i koju priču nam može ispričati o povijesti Petrinje i Banovine. Obiteljska ljubav prema predmetima baštine i zanimanje za našu povijest Hrvoju Bešliću prenešena je od oca Josipa, i samog zaslužnog za ovako lijepu suradnju koja se već godinama odvija između Obitelji i Centra. Bilo je vrlo zanimljivo slušati o povijesti Petrinje, a Hrvojevo poznavanje predmeta doista pokazuje koliko je ljubavi, znanja i strpljenja utkano u stvaranje ovako vrijedne Zbirke. Uz online prikaz predmeta Zbirke, Noć muzeja bila je prilika i da izložimo neke predmete uživo. Hrvoje Bešlić dao nam je pregled Zbirke kroz predmete koji datiraju od prapovijesti do modernog vremena te ujedno otkrivao zanimljivosti o petrinjskoj povijesti kroz kontekst obrade gline u lončarske predmete te tradiciju petrinjskog lončarstva po kojoj je ona i danas vrlo prepoznatljiva i cijenjena.

Uslijedilo je druženje gostiju i uzvanika, veselile su nas i posjete građana koji su navratili i nakon što smo zatvorili službeni dio večeri, a najviše veselja izazvao je info stup na koji smo instalirali igrice te su se mnogi, i veliki i mali, okušali u igrama. Naravno, posjetitelji su imali priliku pogledati i boraviti u našoj Čuntićkoj sobi, stalnom postavu koji prati našu zajedničku etno-bojanku “Ajde curo, pokaži svoje ruvo”, a koja donosi prikaz života i vjenčanog običaja naših krajeva iz prošlog stoljeća. Zahvaljujemo se svima na posjeti i ne zaboravite kako uvijek možete navratiti u Centar odigrati igrice i upoznati se s nama i Zbirkom Bešlić za koju i u budućnosti imamo velike i vrijedne planove!

Martina Mladenović

Komentari nisu dozvoljeni