Industrijski turizam - InduCult 2.0.

Industrijski turizam – InduCult 2.0.

Web stranica https://industrial-tourism.eu/en/ jedna je od aktivnosti projekta „Nova industrijska kultura u Središnjoj Europi“/“A New Industrial Culture in Central Europe“ – InduCult2.0 s ciljem promocije tzv. industrijskog turizma.

Interpretacijski centar baštine Banovine u projekt se uključio na način da je sredinom studenog zajedno s Metalurškim fakultetom u Zagrebu organizirao Sisak MetalFest te s Foto klubom Siscia Obscura organizirao foto izložbu Industrijska baština SMŽ u starim fotografskim tehnikama s pripadajućim kalendarom za 2019. godinu.

Projekt „Nova industrijska kultura u Središnjoj Europi“/“A New Industrial Culture in Central Europe“ – InduCult2.0 bavi se očuvanjem industrijske baštine i njenog korištenja. Projektom su obuhvaćene regije Središnje Europe za koje je karakteristična industrijska proizvodnja. Uspostavljeno je partnerstvo radi otkrivanja industrijske kulture regija koja ih može pozicionirati kao regije privlačne za rad, život i razonodu.

Partnerstvo na projektu čini 8 regija:

• Pokrajina Zwickau (Njemačka);

• Općina Leoben (Austrija);

• Pokrajinska udruga lokalnih akcijskih grupa regije Karlovy Vary (Republika Češka);

• Komora za gospodarstvo, industriju, obrt i poljoprivredu, Padova (Italija);

• BSC poslovni centar d.o.o, Kranj (Slovenija)

Sisačko-moslavačka županija (Hrvatska);

• Centar za gospodarski razvoj Opolskie (Poljska);

• Stebo – Centar kompetencija za razvoj zajednice (Belgija).

Kroz InduCult2.0 partneri koriste materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu svoje industrijske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti na sinergijski način za pozicioniranje svojih regija kao atraktivnih mjesta za rad, život i rekreaciju. Zajedno s lokalnim dionicima, ponovno otkrivaju i razvijaju pozitivne elemente industrijskih zajednica.

Svrha koncepta je prikazati industrijsku kulturu SMŽ kao element jačanja regionalnog identiteta, promovirajući kulturna događanja u industriji s ciljem promocije industrijskog nasljeđa županije.  Projekt je financiran sredstvima programa Interreg Središnja Europa 2014-2020 u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj.

Komentari nisu dozvoljeni