Porin III., IV. I V. čin

Porin III., IV. I V. čin

Zbor i orkestar Zagrebačke opere, dirigent Mladen Bašić
Kocelin, vođa franačke vojske i vladar porobljenih Hrvata: MARIJAN LOVRIĆ
Irmengarda, njegova sestra: MIRKA KLARIĆ
Porin, hrvatski plemić: JOSIP GOSTIČ
Sveslav, stari Hrvat: DRAGUTIN BERNARDIĆ
Zorka, njegova unuka: MIRA ŠTOR

Skladatelj Vatroslav Lisinski, libreto Dimitrija Demeter

Danas slušamo III., IV. i V. čin gdje pripadaju Arija Porina (Zorko moja), Arija Sveslava (Strogi oče) te finale V. cina (Davorije).
III. čin
Kocelinovu pozivu nije se odazvao niti jedan hrvatski plemić. On radi izdaje okrivljuje pisara, no Irmengarda priznaje svoj čin i moli milost za Porina. U tom razgovoru Irmengarda doznaje da Porin voli Zorku koju su Franci u međuvremenu uhvatili i bacili u tamnicu.
Porin je sa svojim vojskom svladao Franke, ali je žalostan jer je čuo Zorkinu sudbinu. Zbog toga kreće u novi osvetnički napad u kojem razbija Kocelinove čete.
IV. čin
U tamnici gdje su zatvoreni Zorka i Sveslav ulazi Irmengarda. No, kad vidi kako Zorka bez straha prilazi krvniku ona joj poklanja slobodu.
V. čin
Zarobljena Irmengarda želi prevariti Porina i kaže mu da je ubila Zorku. U taj čas dolazi Zorka. Kad Porin dozna istinu pušta na slobodu sve franačke zarobljenike. Uto donose ranjenog Kocelina. On projlinje sestru i ona se probode mačem. Tako umiru Kocelin u Irmengarda, narod slavi Porina i Zorku u slobodi!

Sadržaj činova preuzet s pozadine gramofonske ploče, tekst dr. Krešimira Kovačevića.

Komentari nisu dozvoljeni