Prva Noć muzeja u Glini

Prva Noć muzeja u Glini

Grad Glina u petak 27. siječnja 2017. ušla je u društvo 110 gradova i mjesta diljem Hrvatske koji obilježavaju Noć muzeja prezentirajući svoje muzejsko-baštinske sadržaje na raznim lokacijama čime je cijeli grad postao muzej spreman za doček brojnih posjetitelja među kojima uz ostale visoke dužnosnike naše županije posebno ističemo ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek i državnog tajnika Krešimira Partla. Interpretacijski centar baštine Banovine ponosan je što je uz inicijatore i organizatore manifestacije, volontere Društva Terra banalis, te ostale su-organizatore bio jedan od kotačića koji je svojim sadržajima sudjelovao u radu cijelog noćno-muzejskog mehanizma koji je uspješno radio do kasnih sati (niskim temperaturama unatoč!). Nosioc našeg baštinskog sadržaja je Kulturno umjetnička udruga „Viduševac“ i njihova Slavica Crnković te autorica ‘Viduševačke enciklopedije’ Katica Gašljević Tomić čija knjiga „Selo i župa Viduševac“ pruža neiscrpan izvor ideja za promociju baštine viduševačkog, glinskog i banovinskog kraja. Naš sadržaj imao je tri „postava“:  izložbu fotogracija, reviju narodnih nošnji i projekciju filma „Od lana haljina tkana“.

Počeli smo u kino dvorani Knjižnice i čitaonice Glina gdje smo postavili izložbu fotografija „Viduševac u crno-bijeloj boji“, poprilično emotivnog karaktera budući da su mnoge obitelji tijekom ratnih godina izgubile uspomene na život prije ratnih razaranja. Izložbu smo podijelili u četiri cjeline: Kulturno umjetničke udruge kroz vrijeme, Školstvo i sport, Vjerski život i Svakodnevni život na selu. Mnogi posjetitelji bili su dirnuti prepoznavši članove obitelji, svoje učitelje, vjeroučitelje, prijatelje i susjede – ne čudi da su s li

ca nerijetko potekle i suze.

Uslijedila je revija narodnih nošnji  gdje je nakon pozdravnog govora privremene ravnateljice Martine Mladenović opis svake nošnje i njenih dijelova iznijela Katica Gašljević Tomić. Kako su naši Vidušljani vedrog i veselog duha, nakon revije uslijedio je red pjesme i plesa. Zatim smo imali posebnu čast što se prisutnima obratila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koju smo darivali ručno vezenim pojasom narodne nošnje i primjerkom knjige „Selo i župa Viduševac“.

Projekcijom filma KUD Čiče „Od lana haljina tkana“ stavili smo točku na „i“ našeg programa budući da film prikazuje cjelokupan postupak izrade jedne narodne nošnje, od sijanja sjemena lana u tlo do prerade, krojenja i oslikavanja tkanine u tu predivnu i vrijednu kreaciju koja krasi članove udruge i udruženja koji vrednuju svoju baštinu te u zemlji i svijetu ponosno pokazuju dijelove naše etno tradicije.

Interpretacijski centar baštine Banovine slavio je još jednu veselu vijest na Noć muzeja – na isti dan u javnost smo p

ustili našu mrežnu stranicu te se nadamo kako ćete putem nje pratiti te zajedno s nama veseliti se baštinskim aktivnostima banovinskog kraja!

U nastavku ove priče pogledajte i galeriju fotografija koju imamo zahvaljujući Katici Gašljević Tomić, Lidiji Kristini Klobučar i ekipi RTV Banovine. Također,  pročitajte članke PS Portala i RTV Banovine o tijeku, sadržaju i aktivnostima ostalih sudionika 1. Noći muzeja u Glini.

http://www.ps-portal.eu/regional/u-noci-muzeja-citav-grad-muzej/

http://www.radio-banovina.hr/velicanstvenu-prvu-noc-muzeja-glini-uvelicala-ministrica-kulture-nina-obuljen-korzinek/

Komentari nisu dozvoljeni