Prvi dan ovogodišnjeg MetalFesta u Sisku

Prvi dan ovogodišnjeg MetalFesta u Sisku

Prvi dan MetalFesta prošao u odličnoj atmosferi s učenicima Tehničke škole, Industrijsko-obrtničke škole i Srednje škole Viktorovac. Meštar(ica) od ceremonije i moderatorica cjelokupnog dana Natalija Dolić pozdravila nas je i zahvalila svim ravnateljima i profesorima, predstavnicima Sisačko-moslavačke županije i javnosti koji su nas počastili dolaskom.

Nakon uvodnih govora prodekanice Metalurškog fakulteta Anite Begić Hadžipašić i ravnateljice Interpretacijskog centra baštine Banovine Martine Mladenović odslušali smo predavanje magistra Tina Brlića nakon kojeg je uslijedila pokazna radionica ionskog motora učenika Tehničke škole Dine Termana i Mihaela Pavelina (bravo dečki i pošaljite razglednicu s Marsa). Arbe nas je upoznao sa starim fotografskim tehnikama i na licu mjesta demonstrirao izradu fotografije u Van Dyke Brown tehnici (čista čarolija!), a zatim smo se nakon otvorenja izložbe fotografija “Industrijske baštine SMŽ u starim fotografskim tehnikama” spremili za Kvizopijin MetalTest (kviz znanja s temom industrijske baštine SMŽ) gdje se 8 ekipa junački natjecalo i pokazalo zavidno znanje pritom se odlično zabavljajući (čestitke pobjedničkom timu Baštinica). Kraj prvog dana MetalFesta prošao je uz radionicu kovanja novčića (replika groša Zrinskih i logotip Metalurškog fakulteta) uz mentorstvo magistra Igora Jajčinovića, a nadamo se kako smo cijelim danom kod učenika probudili zanimanje za sve struke koje su se tijekom predavanja i radionica spominjale (metalurška, fotografska, muzeološka, strojarska, elektrotehnička…).
MetalFest nastavljamo sutra otvorenjem izložbe zbirke novčića iz rimske kovnice Siscia u Interpretacijskom centru baštine Banovine s početkom u 18h!
Projekt MetalFest 2019. podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Sisačko-moslavačka županija.(M.Mladenović)

Komentari nisu dozvoljeni