Radio Quirinus - Leksikon

Radio Quirinus – Leksikon

– Općenito o Centru (kada je osnovan, s kojim ciljem, gdje je sjedište, podružnice u SMŽ?)

Interpretacijski centri specifični su u svojoj definiciji jer predstavljaju modernu formu muzejsko-galerijske djelatnosti koja dopušta prezentiranje baštine na najkreativnije načine moguće, a ne propisuje kruto institucionaliziranje postava i aktivnosti. Ne propisuje čak niti posjedovanje stalnog postava, što je osobna iskaznica svakog muzeja. Takva fluidna forma ne pati niti od stalnog sjedišta tako da Centar koristi mogućnosti stvaranja sadržaja na više lokacija. Dugoročni plan je doista pionirski na području cijele Hrvatske – kako područje Banovine geografski obuhvaća više gradova i općina tako će se kroz vrijeme stvoriti mreža lokacija Interpretacijskog centra baštine Banovine. Sukladno time već smo se prijavili na natječaje projektima koji bi za cilj imali osiguravanje fizičkih sjedišta Centra.

Konkretno, to bi značilo da će ICBB u Glini prezentirati baština specifično vezana za Glinu, u Petrinji petrinjska baština, u Hrvatskoj Kostajnici kostajnička itd. Tu vidim prostor za temeljitost u prezentiranju građe te posvećivanje posebnostima kraja u odnosu na jedan zajednički postav gdje je baština objedinjena i zajednički predstavljena. Po tome ćemo biti jedinstveni u Hrvatskoj budući da su interpretacijski centri u nas tek u začetku svojih djelovanja, a ovako umreženih još niti nema. Naravno, zajednički nazivnik i dalje ostaje Banovina tako da bez obzira na specifičnosti, sve te gradove i općine spajaju zajednički korijeni te divne regije koja vrvi neiskorištenim baštinskim potencijalima.

– Djelatnost ustanove i uključivanje javnosti (Istraživačke aktivnosti? Informativna djelatnost? Kulturno-obrazovne aktivnosti? Različiti odsjeci Centra za različite fokuse?)

Cilj osnutka Interpretacijskog centra je prezentacija i promoviranje materijalne i nematerijalne, povijesne, kulturne i prirodne baštine na području Banovine. Na aktivan način predstavljat ćemo najznačajnije povijesne događaje i prirodne ljepote Banovine, a Centar ima i edukativnu, izložbenu i istraživačku funkciju. Naravno, suradnja s drugim ustanovama iz područja kulture, obrazovanja i srodnim organizacijama je u nekim segmentima već  i  zaživjela, a sve u svrhu širenja ponude kulturnog turizma Sisačko-moslavačke županije. Već u prvih nekoliko mjeseci rada povezani smo i umreženi s kulturno-orijentiranim istomišljenicima koji su nas nesebično primili u svoje društvo.

– Suradnja s ostalim relevantnim ustanovama?

Suradnja s njima bit će sjajan moment zajedničkog djelovanja u cilju osvještavanja šire javnosti tko smo i čime se sve možemo pohvaliti. Što se tiče škola, prva formalna javna aktivnost Centra i jest bila „školska“. U Osnovnoj školi Glina smo organizirali kviz znanja vezan uz obilježvanja Dana skladanja hrvatske himne koji se 3. prosinca bogatim programom održao u Glini. U planu je i razvitak izletničkih tura te povezivanje s lokalnim gospodarstvima koja turistima mogu nuditi smještajne i gastro ponude kako bi izletnik ili turist doista mogao upoznati Banovinu svim čulima, od vizualno predivnih krajolika, preko okusa i mirisa lokalnih delicija, do slušanja o našoj junačkoj povijesti.

– O baštini Banovine (čime sve obiluje ovaj kraj, o materijalnoj i nematerijalnoj baštini, koje su posebnosti, hoće li Centar imati kakav poseban fokus, hoće li uključivati i industrijsku baštinu,…)

Pojam „baština“ po svojoj definiciji znači naslijeđe fizičkih predmeta i nematerijalnih odlika neke grupe/društva koje čini ostavštinu prošlih generacija te se brižno čuva u sadašnjosti kako bi bilo ostavljeno u naslijeđe za dobrobit budućim generacijama. Regija Banovine doista obiluje baštinom, i onom materijalnom i onom nematerijalnom, i prirodnom i kulturnom, i pokretnom i nepokretnom…

Istraživanje i analiza baštine Banovine koja je prethodila osnivanju Centra dala nam je uvid u nebrojene nepoznate priče, događaje i zanimljivosti ovog prostora. Osim što nam je osvijetlila povijest Banovine od prapovijesti do današnjih dana, dala je temelj za interpretaciju mnogih zaboravljenih ili nedovoljno prezentiranih činjenica. Stari grad Zrin rodno je mjesto hrvatskog i mađarskog junaka Nikole IV. Zrinskog, u brdima Banovine nalaze se rudnici srebra, bitku za utvrdu Gvozdansko možemo poistovjetiti s američkim Alamom, u Glini je djelovao ilirski krug intelektualaca koji je osnovao prvu masonsku ložu na području sjeverozapadne Europe, pukovnik Josip Jelačić je u Glini proglašen banom i generalom, Kostajnica je 132 godina bila pod Osmanlijama jer ju je za 2000 dukata prodao kapetan Pankracije Lusthaler, francuskom/Napoleonskom okupacijom Petrinja je okusila duh europskog građanskog života (uglađenost, eleganciju, kavalirštinu, duhovitost, kazalište), ali i tamnu stranu „velegrada“ (dvoboji, prostitucija), cistercitski red u Topuskom donio je novi način gospodarenja te novosti u poljoprivrednoj proizvodnji koja je uz ratničku prošlost nit vodilja života Banovine…i sve su to priče koje se na aktivan i zanimljiv način daju isprezentirati zaljubljenicima baštine, a i onima koji će to tek postati!

– Trenutni i budući projekti?

Prva formalna javna aktivnost Centra i jest bila „školska“. U Osnovnoj školi Glina smo organizirali kviz znanja vezan uz obilježvanja Dana skladanja hrvatske himne koji se 3. prosinca bogatim programom održao u Glini. U planu je i razvitak izletničkih tura te povezivanje s lokalnim gospodarstvima koja turistima mogu nuditi smještajne i gastro ponude kako bi izletnik ili turist doista mogao upoznati Banovinu svim čulima, od vizualno predivnih krajolika, preko okusa i mirisa lokalnih delicija, do slušanja o našoj junačkoj povijesti.

Posljednja aktivnost Centra koju smo krajem prosinca organizirali u Glini upravo je za cilj imala oživljavanje običaja naših starih, i utabao je predivan put suradnje s KUU „Viduševac“. Uz potporu Grada Gline u Hrvatskom domu uprizorili smo igrokaz „Unošenje Božića“ koji je u stilu kazališne predstave starije podsjetio, a mlade poučio što se točno (i zašto) radi na Badnju večer. Za Noć muzeja prestavljamo dijelove narodne nošnje, dok za Valentinovo planiramo uprizoriti jedno tradicionalno seosko vjenčanje.

Komentari nisu dozvoljeni