Ruke u blatnoj kupki i izrada sadnih bombica razveselili učenike OŠ Jabukovac

Ruke u blatnoj kupki i izrada sadnih bombica razveselili učenike OŠ Jabukovac

Svi volimo lijepa iznenađenja u životu, zar ne? E, pa jedno takvo, lijepo, zeleno, a ponekad i mirisno iznenađenje jako je jednostavno napraviti. U to su se jučer uvjerili i učenici OŠ Jabukovac s kojima smo izrađivali naše omiljene sadne bombice uživajući u pogledu na prelijepo dvorište ove škole.

Petaši i osmaši prvo su poslušali priču o tom genijalnom načinu ozelenjavanja nedostupnih područja, ali i vrlo učinkovitom činu zelenog aktivizma. Potom su bacili pogled na našu banku sjemenja u kojoj se krije i ono koje su nam donijeli prije dvije godine u naš Interpretacijski centar.

Kako je recept za sadne bombice vrlo jednostavan, bacili smo se na posao čim su nam dobrovoljci donijeli zemlju iz krtičnjaka koji su nastali uz brižno njegovane školske gredice, pravi ponos OŠ Jabukovac.

Potom su, umjesto držanja olovaka i dodirivanja različitih ekrana, školarci svoje ruke uronili u pravu pravcatu kupku i to blatnu što je neke od njih vratilo u najranije zaigrano djetinjstvo. Uz puno smijeha, ali i kapljica blata koje su “ukrasile” i pokoji komad odjeće izrađivali su male blatne “ćuftice” ili pak “Ferrero i Rafaelo kuglice” slažući ih pažljivo u redove kako bi se mogli osušiti. U srce svake bombice sakrili su neko sjeme po izboru naučivši pritom neke zanimljive činjenice.

Blatnjave ruke lako su opet postale čiste jer vodom se sve može oprati osim nečistog obraza, a najmaštovitiji kreatori novih sadnih bombica smišljali su načine kako ih baciti tamo gdje su najviše potrebne. Neke od ideja su bili suradnja s vojskom i korištenje vojnih aviona pa čak i najam helikoptera! Kako god i gdje god naše sadne bombice pronašle put do mjesta na kojem će uz pomoć kiše i sunca iz njih niknuti iznenađenja u obliku biljke, cvijeta ili stabla, mi znamo da će završiti na pravom mjestu. Jer svako mjesto je pravo mjesto za zeleniji svijet.

Zahvaljujemo na suradnji profesorici Maji Ostojić i njezinim učenicima (asistentima Antei, Roku i Nemanji) te ravnateljici Jadranki Novaka!

Tekst i foto: Silvija Jacić, dipl.nov., promotorica baštine

Komentari nisu dozvoljeni