Zbirka obitelji Bešlić upisana u Registar kulturnih dobara RH

Zbirka obitelji Bešlić upisana u Registar kulturnih dobara RH

Zavičajna zbirka obitelji Bešlić predstavlja primjer pomnog sakupljanja te ujedno i očuvanja baštine područja Grada Petrinje. Obzirom na vrsnost i dobru očuvanost predmeta Zavičajna zbirka obitelji Bešlić ima svojstvo kulturnog dobra te je temeljem odredbe članka 10. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, od strane Ministarstva kulture RH, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Sisku doneseno rješenje i zbirka upisana u Registar kulturnih dobara RH.

Tematski zbirka se sastoji od arheološke zbirke koja sadrži predmete od prapovijesnih do novovjekovnih, zatim zbirke uporabnih predmeta od kojih većinu čini uporabna keramika korištena za svakidašnji život s kraja 19-og i početka 20-og st. i zbirke umjetničkih predmeta – sadrži slikarska, kiparska i keramičarska djela u različitim tehnikama od pečene gline, grafike i crteža, pastela, tuša, akvarela i ulja na platnu poznatih hrvatskih (Miroslav Šutej, Ivan Antolčić) ali i petrinjskih keramičara, slikara i kipara kao što su Branko Pavao Čačić, Vilim Muha, Davor Žilić, Ivan pl. Tucić, Đuro Longhino, Mila Wood i dr.

Predmeti su izrađeni od gline kojom obiluje okolica grada Petrinje, a posebnost čine karakteristični glineni, rađeni na lončarskom kolu, vrčevi petrinjske mikroregije – tzv. stucke. Zbirka ujedno dokumentira način očuvanja tradicijskog znanja i umijeća te kulturu življenja stanovnika Grada Petrinje i šire okolice.

Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Sisku

Komentari nisu dozvoljeni